logo
wvhj2023
hero-image
11 februari 2014

Stichting Monitoring Zonnestroom: 'Zonnestroomsystemen vaak ook rendabel met geleend geld'

Nieuw onderzoek van de Stichting Monitoring Zonnestroom wijst uit dat het ook interessant is om met geleend geld zonnepanelen aan te schaffen. De stichting heeft in het rapport geïnventariseerd welke financieringsmogelijkheden voor...
Nieuw onderzoek van de Stichting Monitoring Zonnestroom wijst uit dat het ook interessant is om met geleend geld zonnepanelen aan te schaffen. De stichting heeft in het rapport geïnventariseerd welke financieringsmogelijkheden voor zonnestroomsystemen voor particulier (zowel huiseigenaren als huurders), midden- en kleinbedrijven en verenigingen van eigenaren beschikbaar zijn. Het volledige omderzoeksrapport is hier te raadplegen. De berekeningen die gemaakt zijn voor het rapport zijn gemaakt met een rekenmodule. Een online versie van de calculator is hier te vinden.

Het rapport beoogt een leidraad te zijn voor geïnteresseerden in het opwekken van zonnestroom, maar die niet de mogelijkheid bezitten zo’n systeem met eigen vermogen te bekostigen. Als een zonnestroomsysteem wordt aangeschaft met geleend geld, dan moet er naast de aflossing van de lening ook rente worden betaald. Onderzoek naar financieringsvormen laat zien dat het voor particulieren, in de meeste gevallen, financieel rendabel is om een zonnestroominstallatie aan te schaffen met geleend geld. Voor particulieren zijn drie typische systeemgroottes doorgerekend, voor financiering met een (groene) persoonlijke lening of door verhoging de hypotheek op een woning of een hogere aanvangshypotheek. Voor alle financieringsvormen en alle systeemgroottes geldt dat ze aan het eind van de levensduur netto geld opleveren. Doordat de looptijd van leningen vaak veel korter is dan de levensduur van een zonnestroomsysteem, kan het voorkomen dat de financiering in de eerste jaren meer kost dan dat het systeem oplevert. Nadat de lening is afbetaald en de financieringskosten wegvallen, zijn de opbrengsten vaak veel hoger dan de kosten. Alhoewel het verhogen van de hypotheek van een woning veel extra kosten met zich meebrengt, laten de berekeningen zien dat door de lage financieringskosten de netto opbrengst van een zonnestroomsysteem voor middelgrote en grote systemen erg hoog zijn.

Het onderzoek is in 2013 uitgevoerd door de Jong Solutions, in opdracht van de Stichting Monitoring Zonnestroom. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het project 'PV Portaal' dat met financiële ondersteuning van TKI Solar Energy wordt uitgevoerd en waarin onder andere Milieu Centraal, DNV GL (voorheen DNV KEMA), Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom samenwerken.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten