logo
wvhj2023
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
2 februari 2022

Energieakkoord België: btw op stroom omlaag naar 6 procent, twijfels over uitvoerbaarheid

De federale regering heeft in België een akkoord bereikt over compensatie van de energierekening. Er komt een verwarmingspremie van 100 euro voor gezinnen en de btw op stroom gaat tijdelijk omlaag naar 6 procent.

De Belgische premier Alexander De Croo over het besluit: ‘Stijgende prijzen zetten de koopkracht onder druk. Op dit moeilijke moment willen we gezinnen bijstaan en de koopkracht van de middenklasse versterken. We zijn met ons land op sociaal en economisch vlak vrij goed door de coronacrisis gekomen. We mogen nu echt niemand onderuit laten gaan omwille van de hoge facturen die elke maand binnenkomen.’

Verwarmingspremie
Naast de btw-verlaging heeft de Belgische regering een verwarmingspremie van 100 euro aangekondigd voor alle gezinnen. De premie zal verrekend worden op de elekriciteitsfactuur van iedereen die een residentieel elektriciteitscontract heeft. Door via deze weg te werken, stelt de regering álle gezinnen te helpen de hoge energiefacturen te dragen.

Tot slot wordt het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas verlengd tot en met juni. Hierdoor helpt de regering naar eigen zeggen de 1 miljoen meest kwetsbare gezinnen van het land. Het sociaal tarief is een maatregel in België om personen of gezinnen te helpen om hun elektriciteits- en/of aardgasrekening te betalen. Het is een gunstig tarief voor elektriciteit en/of aardgas dat identiek is in heel België, ongeacht de energieleverancier of de netbeheerder.

Te korte uitvoeringstermijn
De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) verwelkomt het akkoord, maar heeft direct haar twijfels geuit of het haalbaar is om de tijdelijke btw-verlaging – vanaf 1 maart tot en met 30 juni 2022 – in de administratieve processen klaar te zetten. Marc Van den Bosch, general manager bij FEBEG: ‘We willen snel overleggen met de regering en de betrokken administraties om de beslissingen van de regering op een technisch en juridisch sluitende manier uit te kunnen voeren.’

Leveranciers zullen volgens Van den Bosch hun uiterste best doen zo snel mogelijk de vele interne processen en documenten te wijzigen, te testen en te implementeren. De energiebedrijven kunnen momenteel echter niet toezeggen alles tegen 1 maart klaar te hebben. FEBEG had vóór de politieke besprekingen al laten weten dat een te korte uitvoeringstermijn niet haalbaar was, en dat 2 maanden voorbereidingstijd noodzakelijk zijn om de kwaliteit van de facturering te waarborgen en latere juridische problemen te voorkomen. Een verlaging van de btw lijkt eenvoudig uit te voeren. Maar dat is volgens de energiekoepel niet het geval. Alle communicatie met klanten en autoriteiten moet worden aangepast: prijzen, promoties, websites, prijsvergelijkingssites, voorschot- en eindfacturen, contracten, betalingen aan autoriteiten, enzovoorts. De leveranciers moeten tientallen interne processen wijzigen en testen. Bovendien stelt de sector reeds overbelast te zijn door de faillissementen en bijhorende overdracht van klanten. Maar ook door de recente lancering van een nieuw platform voor gegevensuitwisseling tussen netwerkbeheerders en leveranciers.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten