logo
wvhj2023
© Martin Bowra | Dreamstime.com
© Martin Bowra | Dreamstime.com
23 februari 2022

NRP en Stroomversnelling presenteren 10-puntenplan voor groene renovatiegolf

Het vastgoedkennisplatform NRP en Stroomversnelling hebben hun 10-puntenplan gepresenteerd dat ten grondslag ligt aan de groene renovatiegolf en moet leiden tot verduurzaming van de gebouwde omgeving.

NRP en Stroomversnelling pleiten al langere tijd voor een programmatische aanpak van de verduurzaming van woningen. Daarbij is het volgens de 2 organisaties tijd voor een ambitieus, nationaal uitvoeringsprogramma.

4 pijlers
De voorgestelde programmatische aanpak rust op 4 pijlers. Ten eerste volledige ontzorging, waarbij de stap naar handelen zo klein mogelijk wordt gemaakt voor de woningeigenaar. Ten tweede landelijke regie via een Rijksprogramma dat zorgt voor de sturing, wettelijke condities en benodigde subsidies. Ten derde regionale uitvoering doordat stakeholders er in regionaal verband voor zorgen dat er een concreet renovatieaanbod komt. Tot slot een slimme volgorde, waarbij iedere woningeigenaar op een bepaald moment en vóór 2030 een passend aanbod krijgt.

De 10 punten van NRP en Stroomversnelling

  1. Kom tot een meerjarig, landelijk uitvoeringsprogramma tot 2050 met een stevige regierol van de rijksoverheid om kennis te bundelen en de regionale en lokale uitvoering te coördineren. Een nationaal financieel en juridisch instrumentarium mag hierbij niet ontbreken, waaronder toereikende standaard- en streefwaarden voor de energiezuinigheid van gebouwen.
  2. Kies voor een grote eerste stap en zet in op energiebesparing door isoleren en rendabele vormen van decentrale opwekking. Investeringen in warmtenetten kunnen worden gestimuleerd door een risicofonds, medefinancieringsmogelijkheid van de overheid en subsidiëring van de onrendabele top via de ODE-heffing. Gebruik ook hybride oplossingen in de overgangsperiode.
  3. Sluit zoveel mogelijk aan bij de Europese Renovation Wave. Maak gebruik van de Recovery and Resilience Facility (RRF) van de EU. Hierin ligt een envelop van 5,6 miljard euro klaar voor Nederland, waarvan 37 procent – circa 2 miljard euro – geoormerkt is voor investeringen in duurzaamheid.
  4. Creëer draagvlak door helder en transparant te zijn over doelbereik, tussenstappen en behaalde resultaten. Zorg voor betrouwbare meetinstrumenten en monitoring om de voortgang te bewaken. Bouw een jaarlijks evaluatiemoment in met de afspraak tot bijsturing als de voortgang onverhoopt achterblijft.
  5. Zorg dat gemeenten – samen met woningcorporaties en netwerkbedrijven – faciliteren dat marktpartijen een kant-en-klaar aanbod kunnen doen aan gebouweigenaren per wijk, buurt, blok of gebouw, zo mogelijk inclusief financiering.
  6. Zorg voor een goede dialoog met alle betrokkenen over doelen, aanpak en uitvoering. Wees consistent, eenduidig, eerlijk en transparant over de kosten. Geef ruimte voor inspraak en medezeggenschap.
  7. Voor investeringen die samenhangen met verduurzaming en leiden tot hogere woonlasten dienen aanvullende financiële middelen beschikbaar te zijn. Bijvoorbeeld verruiming van het Warmtefonds en het door CE Delft nader uitgewerkte vouchersysteem waarmee het onrendabele deel van energiebesparende maatregelen gefinancierd kan worden. Investeringen van corporaties en andere verhuurders kunnen via afschaffing of teruggave van de verhuurdersheffing worden gefinancierd. Zorg dat middelen die nu worden ingezet, zoals ISDE of extra teruggave Energiebelasting, samenkomen in 1 overzichtelijk ondersteuningsinstrument, zodat er een einde komt aan de lappendeken van subsidiemogelijkheden.
  8. Stimuleer de markt tot opschaling, industrialisatie, innovatie en een efficiënt proces door aanbodversterking.
  9. Faciliteer een goede doorstroming op de woningmarkt zodat op natuurlijke momenten zoals een transformatie, verbouwing, onderhoudsbeurt of verhuizing, huizen verduurzaamd kunnen worden. Stimuleer stapsgewijs verduurzamen door deze aanpak op te nemen in bestaande en nieuwe subsidieregelingen.
  10. Zorg dat in de bepleite eerste grote stap woonlastenneutraliteit langjarig wordt geborgd door goede monitoring. Creëer een systeem voor marktpartijen om de prestatie van aangebrachte besparingsmaatregelen te garanderen.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten