Solar Magazine - 4.000 zonnepanelen voor oud Defensieterrein Crailo in Gooi- en Vechtstreek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
4.000 zonnepanelen voor oud Defensieterrein Crailo in Gooi- en Vechtstreek
© SVP | Architectuur en Stedenbouw

4.000 zonnepanelen voor oud Defensieterrein Crailo in Gooi- en Vechtstreek

Het voormalig Defensieterrein Crailo in de Gooi- en Vechtstreek maakt plaats voor een volledig energieneutrale woonwijk. Daarbij worden 4.000 extra zonnepanelen in het openbaar gebied geplaatst via zonnecarports.

Het project Future Grid Crailo behelst de realisatie van 590 woningen en 50.000 vierkante meter bedrijvigheid. De betrokken gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren willen in de woonwijk energie opwekken voor (toekomstig) elektrisch vervoer.

Laadpleinen
Binnen de wijk zijn niet alleen de woningen en gebouwen volledig energieneutraal, maar worden ook zo’n 4.000 extra zonnepanelen in het openbaar gebied gecombineerd met solar carports en laadpleinen. Voor het project is het integrale team nog op zoek naar een energiebedrijf voor het uitdenken van het energiesysteem van de toekomst.

Het energieconcept Future Grid Crailo gaat namelijk nog een belangrijke stap verder. Het wordt een wijk waar de pieken en de dalen op het elektriciteitsnet tot een minimum worden beperkt. Dit gebeurt op zo’n manier dat de wijk in principe zoveel mogelijk zelfstandig kan functioneren en dus zelfvoorzienend is. Daarnaast is het doel om alleen het hoofdnet te benutten als hier geen enkele vorm van netcongestie is en/of zelfs een bijdrage kan leveren om de netcongestie in het hoofdnet te reduceren. Dit alles wordt gedaan met het centraal op wijkniveau slim sturen van warmtepompen, bi-directionele laadpalen, curtailment van de zonnepanelen en het inzetten van (wijk)batterijen. Met het project zal maximaal worden geanticipeerd op de komende veranderende wet- en regelgeving, technologische ontwikkelingen en veranderende energiemarkt.

Voorselectie en aanbesteding
Een integraal team, bestaande uit netbeheerder Liander, ELaadNL, de projectontwikkelaars, Merosch, GEM Crailo en een nog te selecteren energiebedrijf, gaat dit alles realiseren. Daarnaast is er ter toetsing een onafhankelijke, wetenschappelijke klankbordgroep opgericht met vertegenwoordigers van de TU/e, UU en Liander.

Het energiebedrijf krijgt een concessie voor het realiseren van de energievoorziening – warmtepompen, zonnepanelen en laadpalen – in de woningen/gebouwen en het realiseren van de laadpalen/pleinen en solar carports voor de hele wijk. De exploitatieperiode is 15 tot 25 jaar. Voor de eerste fase van gronduitgifte loopt momenteel een voorselectie voor de ontwikkelende partij. Daarnaast start eind maart de aanbesteding voor het energiebedrijf. Er is gekozen voor een tweefasecontract, waarbij eerst in een bouwteam wordt gewerkt.

Het energiebedrijf met ervaring en deskundigheid en het beste plan van aanpak wordt uitgenodigd om gezamenlijk in een bouwteam het energiesysteem te ontwikkelen, om uiteindelijk te komen tot realisatie en exploitatiecontracten. De realisatie van de wijk start medio 2023.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Support

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!