logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
15 april 2022

Kabinet stelt 720 miljoen euro beschikbaar voor groene waterstof en duurzame materialen

Het kabinet stelt 720 miljoen euro beschikbaar voor innovatieprogramma’s rond groene waterstof en duurzame materialen. Hiervan is 570 miljoen euro nog onder voorwaarden van Het Nationaal Groeifonds.

Het geld is toegekend aan de voorstellen ‘GroenvermogenNL 2’ en ‘Duurzame Materialen NL’ en moet een belangrijke impuls gegeven aan zowel de innovatiekracht als de bijbehorende ecosystemen op deze thema’s.

Opschaling waterstof
Het groeifondsprogramma GroenvermogenNL heeft met het voorstel GroenvermogenII 500 miljoen euro toegekend gekregen – waarvan 250 miljoen euro onder voorwaarden – om de totstandkoming van een groen waterstofecosysteem in Nederland te versnellen. GroenvermogenII richt zich op de realisatie van groene waterstofprojecten in Nederland van ten minste 100 megawatt. Doel is industriële opschaling van productie, opslag en toepassing van groene waterstof. Via aanbestedingen zullen 3 tot 4 demonstratieprojecten voor grootschalige elektrolyse deels bekostigd worden.

Dat bedrag komt bovenop de 338 miljoen euro die GroenvermogenNL ook in de Groeifonds-toekenningen in 2021 kreeg. Met deze 838 miljoen euro versnelt GroenvermogenNL de opschaling van groene waterstof en aanverwante technologieën in verschillende industriële ketens zoals chemie, kerosine, staal of kunstmest.

Duurzame materialen
Opschaling van duurzame materiaalinnovaties biedt oplossingen voor de energietransitie en grondstoffenvraagstukken. De oplossingen die hier in Nederland worden ontwikkeld, zijn volgens het kabinet ook in de rest van de wereld relevant en bieden daarmee economische kansen voor het toekomstige Nederlandse verdienvermogen.

Met de 220 miljoen euro die onder voorwaarden is toegekend aan het groeifondsprogramma Duurzame Materialen NL, wordt beoogd nieuwe technologieën te ontwikkelen die de uitstoot van CO2 en andere emissies aanzienlijk kunnen verlagen. Duurzame Materialen NL is gericht op mogelijkheden om materiaalstromen circulair te maken en modellen en systemen te ontwikkelen om de materiaaltransitie in de maatschappij te integreren. Deze innovaties en oplossingen kunnen een grote impact op de energiesector, industrie, gebouwde omgeving, en transport hebben. Duurzame Materialen NL is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Topsectoren Chemie, Energie en High Tech Systemen & Materialen.

Nieuwe Warmte Nu!
Verder heeft ook het voorstel Nieuwe Warmte Nu! geld toegekend gekregen, te weten 200 miljoen euro.

Deze samenwerking heeft als doel het realiseren van duurzame, collectieve warmtesystemen te versnellen door middel van innovatie. Het project, waaronder de aanleg van 29 warmtenetten om in totaal 104.000 bestaande woningen duurzaam te verwarmen, draagt bij aan de maatschappelijke opgave om de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving sterk te reduceren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten