logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
30 mei 2022

85 procent Amsterdammers voorstander energietransitie, zonnepanelen het populairst

85 procent van de Amsterdammers is voorstander van de energietransitie. 86 procent van de inwoners van de hoofdstad classificeert windmolens en zonnepanelen als duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Het onderzoek waar 1.850 Amsterdammers aan deelnamen, vond plaats in de periode januari-februari en daarmee vlak voor de sterke stijgingen van de energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Wel waren de stijgende gasprijzen in de maanden in aanloop naar het onderzoek al in het nieuws. De meting was een vervolgmeting op eerder onderzoek in 2019 en in 2020.

Twijfels bij biomassa
Windmolens en zonnepanelen worden door minimaal 86 procent van de respondenten als duurzaam gezien; waterkracht en warmte uit de aarde door minimaal 67 procent. Bijna de helft beschouwt restwarmte van het afvalbedrijf of de industrie als duurzaam. Ongeveer een derde vindt stadswarmte en kernenergie duurzaam.

Dit jaar is specifiek gevraagd naar biomassa; 45 procent zegt biomassa helemaal niet aanvaardbaar te vinden als duurzame energiebron; 27 procent vindt het aanvaardbaar als het uit de regio komt en er geen bomen voor zijn gebruikt en nog eens 9 procent als het aan (inter)nationale wetgeving voldoet; 2 procent vindt het sowieso een duurzame bron.

Verantwoordelijkheid
Het draagvlak voor de overstap naar duurzame energie is groot; in 2022 vindt 85 procent van de respondenten de overstap een goede zaak. In 2020 ging dit nog om driekwart. Ook het gevoel van verantwoordelijkheid onder Amsterdammers om aan de transitie bij te dragen, is groot; vorige keer stond twee derde van de respondenten hierachter en bij de meting in 2022 is dit gestegen naar 74 procent. Een kleine minderheid van 6 procent – bij het vorige onderzoek 13 procent – geeft aan niets te maken te willen hebben met de energietransitie.

Extra windmolens
Amsterdammers zijn nog steeds positiever over de energietransitie in het algemeen dan over de specifieke plannen om aardgasvrij te worden. Ruim de helft is positief over de plaatsing van extra windmolens in Amsterdam. In Noord en Zuidoost is men iets minder positief. Delen van deze stadsdelen betreffen zoekgebieden voor de plaatsing van extra windmolens.

Samenvattend laat de derde draagvlakmeting van de gemeente zien dat het draagvlak voor de energietransitie sinds 2019 en 2020 verder is toegenomen onder Amsterdammers. Verder bestaat er minder draagvlak onder Amsterdammers met een lager opleidingsniveau, lager inkomen en hogere leeftijd. Wel zien de onderzoekers dat onder deze groepen het draagvlak iets is gestegen. Bovendien tonen met name inwoners van Amsterdam-Zuidoost en Amsterdammers van 35 jaar en ouder bereidheid om duurzame maatregelen te nemen. In de communicatie over de energietransitie kan de gemeente volgens de onderzoekers rekening houden met deze verschillen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten