Solar Magazine - Europese Investeringsbank (EIB) investeert 54 miljoen euro in Limburgs Energie Fonds
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Europese Investeringsbank (EIB) investeert 54 miljoen euro in Limburgs Energie Fonds

Europese Investeringsbank (EIB) investeert 54 miljoen euro in Limburgs Energie Fonds

De Europese Investeringsbank (EIB) doet een tweede investering in het Limburgs Energie Fonds (LEF). Het gaat om een investering van 54 miljoen euro waarmee de totale fondswaarde op 169 miljoen euro komt.

Het LEF is een financieringsfonds. Dat betekent dat de uitgezette gelden met een beperkt rendement uiteindelijk weer terugvloeien naar het fonds om weer opnieuw te worden ingezet. Zo is een vliegwiel gecreëerd waardoor meer duurzame initiatieven gefinancierd kunnen worden. De LEF-tarieven zijn afhankelijk van de casus en het gekozen instrument. Het LEF kan projecten of bedrijven financieren tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project.

Circulariteit
Met het nieuwe geld kan het LEF nog meer initiatieven op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking, de circulaire economie en de sanering van asbest financieel stimuleren. De EIB maakt daarbij gebruik van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de hoofdpijler van het Investeringsplan voor Europa, als garantie voor de investering. Het LEF, dat in 2013 gestart is met een fondsomvang van 18 miljoen euro, groeit met deze nieuwe investering naar een totale fondsomvang van 169 miljoen euro en zal in de aankomende jaren verder doorgroeien naar 270 miljoen euro.

Financieringsgat
Het LEF boekt volgens de provincie Limburg goede resultaten. Tot nu toe is door LEF geïnvesteerd in zo’n 60 projecten. Met eigen investeringen van circa 155 miljoen euro heeft LEF in totaal ruim 335 miljoen euro aan investeringen gerealiseerd voor de Limburgse economie. Tot nu toe is geïnvesteerd in projecten die tezamen zo’n 4,8 miljoen ton CO2 besparen, het equivalent van de directe jaarlijkse uitstoot van ongeveer 750.000 huishoudens.

Het LEF financiert daar waar banken of investeerders nog niet, of niet volledig financieren: het LEF dicht daarmee het financieringsgat. LEF mag alle financieringsinstrumenten inzetten: van participaties, winstdelende, achtergestelde leningen tot ‘gewone’ senior leningen. Zo kan het fonds het beste instrument selecteren om het initiatief passend gefinancierd te krijgen. Jan-Willem König, directeur van het LEF: ‘Naast projecten op het gebied van de energiebesparing en duurzame-energieopwekking, heeft het LEF de afgelopen jaren ook veel projecten gefinancierd op het gebied van de circulaire economie. Samen met projecten voor energiebesparing en duurzame-energieopwekking, ondersteunt én versnelt het LEF zo een mooie mix aan CO2-besparende innovaties.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!