Solar Magazine - Utrecht start tender voor drijvend zonnepark van 5 hectare op Haarrijnseplas
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Utrecht start tender voor drijvend zonnepark van 5 hectare op Haarrijnseplas
© Rianne Stiekema | Dreamstime.com

Utrecht start tender voor drijvend zonnepark van 5 hectare op Haarrijnseplas

De gemeente Utrecht is een openbare inschrijvingsprocedure gestart voor de realisatie van een drijvend zonnepark op de Haarrijnseplas. Er mag maximaal 5 hectare zonnepanelen geïnstalleerd worden.

De gemeente Utrecht kondigde 2 jaar geleden al aan een openbare aanbesteding te willen organiseren voor de aanleg van zonne-energie-eilanden op de Haarrijnseplas. Destijds werd de ambitie uitgesproken om met de drijvende zonneparken jaarlijks 4 miljoen kilowattuur zonnestroom op te wekken.

Zoekgebied
De gemeente maakt nu de realisatie van een drijvend zonnepark van maximaal 5 hectare mogelijk op het midden van de oostelijke Haarrijnseplas. Op dit moment loopt de procedure voor aanpassing van het bestemmingsplan met daarin opgenomen een zoekgebied van 9 hectare voor het zonnepark.

Middels de tenderprocedure wil de gemeente een ontwikkelaar en exploitant voor het zonnepark op de Haarrijnseplas selecteren. Een speciale selectieleidraad beschrijft de procedure, de voorwaarden en uitgangspunten voor deelname, de geëiste geschiktheid van de inschrijvende partij(en) en de eisen en wensen die de gemeente stelt om in aanmerking te komen voor het recht van opstal.

Visdiefeiland
De gemeente heeft een omvangrijke lijst met eisen aan het zonnepark opgesteld. Zo moet er in een strook van minimaal 1,5 meter aan de randen van het zonnepark moerasbeplanting komen als schuil-, foerageer- en nestelgelegenheid voor vogels en insecten. Verder moet er een visdiefeiland gerealiseerd worden met een oppervlakte van minimaal 120 vierkante meter.

Ook moet ten minste 50 procent van het zonnepark Haarrijnseplas in lokaal eigendom van de omwonenden komen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
kWh People zoekt:

Senior Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!