logo
wvhj2023
© TNO
© TNO
8 juni 2022

TNO: extra zonnepanelen en zonneboilers optie om van gas uit Rusland af te komen

Het installeren van extra zonnepanelen en zonneboilers is met name op de (middel)lange termijn een optie om van gas uit Rusland af te komen. Dat stelt kennisinstituut TNO in een nieuw onderzoeksrapport.

Voor het rapport ‘Nederland onafhankelijk van Russisch gas’ hebben de TNO-onderzoekers naar manieren gezocht om de afhankelijkheid van gas uit Rusland af te bouwen. Dat naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

9 miljard kubieke meter
De optelsom van mogelijke maatregelen biedt Nederland volgens de onderzoekers genoeg ruimte om het aandeel Russisch gas te compenseren. Door investeringen in energiebesparing en duurzame energie naar voren te halen, kunnen de opties met hoge kosten, CO2-emissies of risico’s op termijn worden beperkt. Dit levert een structurele verbetering op in het licht van de benodigde energietransitie en vermindert de importafhankelijkheid.

Het huidige Nederlandse verbruik van gas uit Rusland bedraagt ongeveer 9 miljard kubieke meter per jaar. De opties betreffen enerzijds het vervangen van het aanbod van gas uit Rusland door andere fossiele, maar ook door duurzame energiebronnen. Anderzijds zijn er mogelijkheden om de vraag naar gas te beperken.

Zonneparken en zonnedaken
Een van de opties die de onderzoekers voor de lange termijn zien, is het opschalen van hernieuwbaar op land via onder meer zonnedaken en zonneparken. ‘De komende 2 jaar lijkt versnelling van de groei van wind op land en zon-pv nauwelijks haalbaar, onder andere door onvoldoende netcapaciteit en vertraagde levering van windturbines en zonnepanelen’, schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers formuleren dan ook diverse aandachtspunten: ‘Inpasbaarheid in de netinfrastructuur is randvoorwaardelijk. Het is aannemelijk dat voor verdere groei van hernieuwbare-elektriciteitsproductie op land vanaf 2025 ofwel sterke groei van (flexibele) elektrificatie noodzakelijk is, ofwel een vangnetmechanisme nodig zal zijn om de businesscase te ondersteunen. Onderdeel van REPowerEU is het Solar Rooftop Initiative, met de bindende ‘solar rooftop obligation’ voor de utiliteitsbouw vanaf 2025 en voor huizen vanaf 2029. Dit zal op termijn van 5 jaar nog niet veel gas besparen, maar op langere termijn wel.’

Zonneboilers
Aanpassingen aan woningen, zoals isoleren en zonneboilers, helpen volgens de onderzoekers met name op (middel)lange termijn de gasvraag structureel te verlagen. ‘Bovenop wat er al gebeurt, kun je naar schatting maximaal 300.000 woningen per jaar extra isoleren, dat bespaart elk jaar 0,05 miljard kubieke meter gas extra. Het plaatsen van zonneboilers gebeurt nog beperkt, maar zou door sterke opschaling en vraagstimulatie kunnen stijgen tot 300.000 woningen per jaar en circa 0,15 miljard kubieke meter gas per jaar besparen. Het potentieel op middellange tot lange termijn schatten we in op maximaal 0,2 miljard kubieke meter gas per jaar cumulatief. Dus na 5 jaar is de besparing opgelopen tot 1 miljard kubieke meter gas per jaar.’

‘Er is op dit moment geen capaciteit bij bedrijven om extra woningen te isoleren’, vervolgen de onderzoekers. ‘Daarom zou capaciteit vrijgemaakt moeten worden bij andere activiteiten, zoals keukens vervangen, dakkappellen plaatsen et cetera. Wellicht kan je hiermee 300.000 woningen per jaar extra na-isoleren. Het gebrek aan personeel vraagt ingrijpen van de overheid in de bouwmarkt, waarbij prioriteit gegeven wordt aan isoleren boven andere activiteiten. Een andere optie is het ontwikkelen van producten voor doe-het-zelf isolatie en zonneboilers.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten