Solar Magazine - Vlaanderen haalt 225 miljoen euro uit energiefactuur door lager quotum groenestroomcertificaten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen haalt 225 miljoen euro uit energiefactuur door lager quotum groenestroomcertificaten
© Vlaams Parlement

Vlaanderen haalt 225 miljoen euro uit energiefactuur door lager quotum groenestroomcertificaten

De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir haalt de komende 3 jaar 225 miljoen euro uit de energiefactuur. Dat doet ze door een bijsturing op de markt van groenestroomcertificaten.

Het gaat om een technische ingreep die van belang is voor energieleveranciers. Zij zullen vanaf 2023 minder certificaten moeten inleveren, waardoor er ook minder doorgerekend moet worden aan de verbruikers. ‘Met deze erg technische, maar noodzakelijke ingreep voorkomen we nogmaals het onnodig doorrekenen van specifieke kosten in de energiefactuur. Elke bijdrage daaraan, hoe klein ook, telt’, aldus Demir.

Geldboetes
Over welke hervorming gaat het? Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) berekende dat de Vlaamse regering door de stijgende energieprijzen minder steun moet geven aan hernieuwbare-energieprojecten. Tegelijk heeft ze in de periode 2019-2022 voor ongeveer 344 miljoen groenestroomcertificaten en 115 miljoen euro warmtekrachtcertificaten (WKC) uit de markt gehaald om de schuldenberg af te bouwen.

Hierdoor heeft de regering ruimte om het systeem bij te sturen. Een bijsturing is volgens VEKA zelfs noodzakelijk, omdat het verderzetten van het huidige tempo ervoor zal zorgen dat elektriciteitsleveranciers niet meer kunnen voldoen aan de zogenaamde quotumplicht voor groenestroomcertificaten en daardoor geldboetes moeten betalen. Dat laatste zou de factuur voor de verbruikers verhogen.

Warmtekrachtcertificaten
Tegelijkertijd blijkt uit de prognoses van VEKA dat het opgebouwde overschot aan warmtekrachtcertificaten wél nog enkele jaren verder zou toenemen. Voor deze certificaten is het belangrijk dat Vlaanderen méér certificaten uit de markt haalt dan initieel gepland, zodat de overschotten niet te hoog worden en Vlaanderen geen schuldenberg doorschuift naar de toekomst.

Minister Demir stuurt daarom de zogenaamde groenestroomcertificaten-quota voor inleveringsrondes bij, en verlaagt ze tussen nu en 2030. Gelijktijdig gaat ze het overschot aan warmtekrachtcertificaten in de markt versneld afbouwen door die quota te verhogen en extra warmtekrachtcertificaten uit de markt te halen door ze op te kopen.

Elektriciteitsfactuur
Netto zullen door de ingreep de kosten in de elektriciteitsfactuur dalen met 49 miljoen euro in 2023 en de jaren erna met 26 miljoen euro extra per jaar; 75 miljoen euro in 2024, 101 miljoen
euro in 2025, enzovoorts. Voor de komende 3 jaar gaat het om 225 miljoen euro.

Zonnepaneelinstallaties
VEKA benadrukt dat het nu genomen besluit volledig losstaat van de geplande afroming bij volgens de minister overgesubsidieerde zonnepaneelinstallaties. Die maatregel zit momenteel in een voorbereidend traject.

Minister Demir noemt dit tegenover het Vlaams Parlement het ‘sluitstuk’. ‘Het zal de belangrijkste hervorming zijn die we kunnen doen inzake oversubsidiëring van zonne-energie. Dat zit in wetteksten en zal in de loop van de komende weken worden besproken in de schoot van de regering. Ik hoop dan ook dat eenieder die moord en brand schreeuwt over de energiefactuur, zich ook volmondig achter dat voorstel schaart. Ik vind dat we de Raad van State de kans moeten geven om te bekijken of het juridisch in orde is. Wij hebben daar verschillende juristen over geraadpleegd. Dit gaat immers niet zozeer over het particuliere belang van een aantal grote spelers die in het verleden heel veel subsidies hebben gekregen, wier project ook al afbetaald is. Dan kan er inderdaad over worden gediscussieerd dat dat werd beloofd door de overheid en dat we dat de komende maanden en jaren nog moeten doen. Die discussie kunnen we voeren, maar ik hoop wel dat we met z’n allen kunnen gaan zeggen dat we een hervorming gaan doen en we ons niet gaan wegsteken achter het verleden.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
kWh People zoekt:

Junior Account Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!