logo
wvhj2023
©Fokke Baarssen | Dreamstime.com
©Fokke Baarssen | Dreamstime.com
16 juni 2022

Nieuw record: 38 procent eigenaren zonnepanelen stapt over naar andere energieleverancier

Een recordhoeveelheid consumenten met zonnepanelen is afgelopen jaar overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2022 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Waar in 2020 29 procent van de zonnepaneeleigenaren voor een ander energiebedrijf koos, nam dat afgelopen kalenderjaar toe naar 38 procent. De groei van het aantal overstappers met zonnepanelen is des te opmerkelijker omdat het totaal aantal overstappers juist gehalveerd is.

Wissel bij huidige leverancier
Uit het Consumentenonderzoek energiemarkt 2022 dat Motivaction in opdracht van de ACM heeft uitgevoerd – en dat ten grondslag ligt aan de Energiemonitor voor Consumenten – blijkt dat nog eens 34 procent van de zonnepaneeleigenaren bij zijn huidige energieleverancier van contract is veranderd. Dat is een toename van 3 procent.

Verder heeft 26 procent van de zonnepaneeleigenaren zich georiënteerd op een overstap en is 26 procent van de zonnepaneeleigenaren nog nooit overgestapt.

31 procent heeft zonnepanelen
Aan 1.502 consumenten is voor het onderzoek door Motivaction een lijst met verduurzamingsmaatregelen voorgelegd. Aan de deelnemende consumenten is een lijst met verduurzamingsmaatregelen voorgelegd. 90 procent gaf aan een of meerdere van deze maatregelen te hebben genomen.

De meestvoorkomende maatregelen zijn de slimme meter (60 procent), inzicht in het energieverbruik via een app (39 procent), spouwmuurisolatie (38 procent), dakisolatie (38 procent) en HR++-glas (36 procent). Het aantal consumenten dat aangeeft zonnepanelen te hebben, is gestegen van 27 naar 31 procent.

App vaker gebruikt
Uit het onderzoek van de ACM blijkt verder dat consumenten vaker een app gebruiken om inzicht te krijgen in hun energieverbruik; dat percentage is gegroeid van 35 naar 39 procent.

Consumenten geven verder aan dat zelf energie opwekken met zonnepanelen vanwege de hoge prijzen interessanter is geworden omdat de investering snel terugverdiend wordt. Dezelfde redenering past men toe bij elektrisch rijden vanwege de hoge brandstofprijzen.

Duurzame energie stimuleren
59 procent van de consumenten vindt dat energiebedrijven meer zouden moeten doen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Verder vindt 34 procent dat energiebedrijven momenteel in voldoende mate hun klanten helpen om hun energieverbruik te verminderen.

Een derde van de consumenten vindt dat groene stroom uit het buitenland bijdraagt aan de energietransitie van Nederland; dit percentage steeg namelijk van 29 naar 33 procent. Indien de eigen woning van het gas af moet, verwacht de helft van de consumenten dat met name de gemeente hen inlicht over de stappen die dan gezet moeten worden. Energieleveranciers (44 procent) of de overheid (35 procent) zijn volgens consumenten ook logische partijen die de communicatie kunnen verzorgen. Ze staan minder open voor informatie van de provincie (10 procent) of een externe partij (8 procent).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten