logo
wvhj2023
© P. Lievense
© P. Lievense
25 juni 2022

Project van de week | Gemeente en burgers eigenaar van zonnecarport bij Dolfinarium

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de zonnecarport bij het Dolfinarium in de gemeente Harderwijk.

De zonnecarport is in de afgelopen paar jaar gemeengoed geworden in het Nederlandse straatbeeld. In de gemeente Harderwijk is deze maand echter een bijzonder exemplaar geopend.

Overloopparkeerterrein
Op het overloopparkeerterrein P8 bij het Dolfinarium is een uit 10 delen bestaande zonnecarport in gebruik genomen die voor 51 procent in handen is van de gemeente Harderwijk en voor 49 procent in handen van energiecoöperatie Endura.

Het project is gerealiseerd met een de SDE+-subsidie daterend uit 2018. Dat betekent dat het zonnepark in de eerste 15 jaar een gegarandeerde opbrengst heeft en de periode daarna zijn de inkomsten afhankelijk van het stroomtarief per kilowattuur. Wanneer voldoende vermogen in het zonnepark is opgebouwd, willen de betrokkenen de overwinst gebruiken voor nieuwe duurzaamheidsprojecten in de gemeente. Omdat de gemeente medeaandeelhouder is van de speciaal opgerichte bv ‘Zonnepark Harderwijk’ kon onder zeer gunstige voorwaarden geld worden geleend bij de Nederlandse Waterschapsbank. Het zonnepark is verder mede gefinancierd door 96 Harderwijkse huishoudens.

3 keer winst
Energiecoöperatiedirecteur Wim Sederel is in zijn nopjes met het resultaat. ‘Ons uitgangspunt is dat Harderwijk moet profiteren van Endura. Dit project is 3 keer winst: de gemeente zet een belangrijke stap voorwaarts in haar klimaatdoelstellingen, inwoners kunnen financieel meeprofiteren en lokale ondernemers hebben het mogen bouwen. Mooier kan haast niet.’

De Harderwijkse zonnecarport in cijfers

Oppervlakte: 10.890 vierkante meter.

Aantal zonnepanelen: 5.854 zonnepanelen met een vermogen van 410 wattpiek per stuk van Canadian Solar, met een totaalvermogen van 2,4 megawattpiek aangesloten op 25 omvormers van GoodWe.

Verwachte stroomproductie: 2 miljoen kilowattuur per jaar.

Bijzonderheden: bij de zonnecarport zijn 32 laadpalen geplaatst waarbij dat aantal in de toekomst kan worden uitgebreid tot 150 stuks.

Installateurs: de stalen constructie van de carport is geleverd door Van den Brink Metaalbewerking uit Harderwijk, het AC-deel van de zonnepaneelinstallatie is verzorgd door Cobalt Energieoplossingen uit Ermelo en de DC-installatie is verzorgd door Van Drunen Installatiegroep uit Harderwijk.

Minder zonnepanelen
Door te kiezen voor zonnepanelen met een hoger vermogen is het volgens Sederel gelukt de kosten te drukken. ‘De stalen constructie van de carport maakt een project als dit duur. Hoe minder carport je hoeft te bouwen, hoe beter het is. Om die reden hebben we gekozen voor een zonnepaneel met een vermogen van 410 wattpiek.’

En de ruimte die over is? Daarvoor gaat de energiecoöperatie zoeken naar een alternatieve invulling, bijvoorbeeld het opwekken van duurzame warmte voor nabijgelegen huizen in de woonwijk Waterfront.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten