logo
wvhj2023
© RobertWei | Dreamstime.com
© RobertWei | Dreamstime.com
24 augustus 2022

China houdt hart vast voor nieuwe lockdowns door grote uitbraak coronavirus

China houdt zijn hart vast. Het land kampt met de grootste uitbraak van het coronavirus sinds half mei, aangewakkerd door uitbraken in vakantieoorden die zich over het land verspreiden nu reizigers terugkeren.

Afgelopen voorjaar zorgde de strengste coronalockdown in China sinds het begin van de coronapandemie ervoor dat containergoederen bijna 2 weken in de haven van Shanghai stilstonden. Een nieuwe verstoring van de wereldwijde logistieke keten was het directe gevolg en dat leidde ook in Europa tot vertraging bij de uitlevering van omvormers en zonnepanelen.

Zero covid
2 jaar geleden werd China nog geprezen door de wereldgezondheidsorganisatie WHO voor het succes bij het verslaan van het coronavirus. Maar het aandringen op en het vasthouden aan een zero covidbeleid dringt het land in het nauw. In 7 dagen tijd zijn in China meer dan 18.000 nieuwe infecties gemeld met uitbraken in Hainan, Tibet en Xinjiang, een belangrijke regio voor de productie van polysilicium voor zonnepanelen.  

De perceptie van de Chinese regering in Peking is namelijk niet veel veranderd sinds het virus eind 2019 voor het eerst opdook in Wuhan: het is een bedreiging voor de volksgezondheid die koste wat kost moet worden geëlimineerd. Daarom vereist China nog steeds isolatie van patiënten en hun nauwe contacten, evenals quarantaine voor iedereen die uit het buitenland komt. Elke uitbraak in eigen land wordt geconfronteerd met een spervuur van gerichte tests, contactopsporing en quarantaines om te proberen het in de kiem te smoren, met stadsbrede afsluitingen als laatste redmiddel. De toegenomen besmettelijkheid van het coronavirus heeft het land daardoor inmiddels meermaals in problemen gebracht en blijft zorgen voor lockdowns.

Grote onzekerheid
China is hierdoor zo’n beetje het laatste land ter wereld dat nog steeds probeert de overdracht van het coronavirus uit te bannen, een strategie die met succes werd gebruikt door onder meer Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland vóórdat er vaccins beschikbaar waren. Waar de westerse economieën het coronavirus achter zich lijken te hebben gelaten, blijft het voor China vooralsnog een sluipmoordenaar.

Verstoringen door mogelijke lockdowns zijn een grote onzekerheid voor de economie, die ook wordt geconfronteerd met een vastgoedcrisis, recordhoge jeugdwerkloosheid en ernstige droogte die heeft geleid tot stroomstoringen in fabrieken en het verlagen van de productie van onder meer zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten