logo
wvhj2023
© Brody Ohlbrecht | Dreamstime.com
© Brody Ohlbrecht | Dreamstime.com
9 september 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen

De meerderheid van Nederlandse verzekeraars is in de afgelopen 3 jaar gestopt met vergoeden van onzichtbare schade aan zonnepanelen die ontstaat door hagelstenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Solar Magazine.

Waar 3 jaar geleden het leeuwendeel van de verzekeringsmaatschappijen onzichtbare hagelschade nog wel dekte, zijn verzekeraars als AEGON, a.s.r. en OHRA anno 2022 een positieve uitzondering. Zij vergoeden niet alleen de onzichtbare schade, maar ook de misgelopen opbrengst.

In het najaar van 2019 stelde de Partij van de Arbeid (PvdA) Kamervragen aan toenmalig ministers Wiebes en Hoekstra naar aanleiding van het artikel ‘Verzekeraars stoppen met vergoeden onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen’. Het artikel, gepubliceerd in de september 2019-editie van Solar Magazine, onthulde dat alle verzekeraars die onder de Achmea Groep opereren – Achmea, Avéro, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis – besloten te stoppen met het via woonhuisverzekeringen vergoeden van onzichtbare schade aan zonnepanelen. Dat was het (in)directe gevolg van de forse schadepost waarmee de verzekeraars geconfronteerd werden toen in de zomer van 2016 een ‘supercell’ met grote hagelstenen over Zuidoost-Brabant trok.

1 inslag
Er is namelijk maar 1 inslag van een hagelsteen nodig om een zonnepaneel onzichtbaar kapot te maken. Door die inslag kunnen haarscheurtjes in de zonnecellen ontstaan – zogenaamde microcracks – waardoor na een langere periode de stroomproductie van de zonnepanelen steeds verder afneemt. Bovendien kunnen er hotspots ontstaan die een oorzaak van brand kunnen zijn.

De supercell in 2016 veroorzaakte bij honderden zonnepaneelinstallaties in Zuidoost-Brabant microcracks. Onder meer Interpolis werd geconfronteerd met een forse hoeveelheid schadeclaims van zonnepaneeleigenaren. Reden voor de verzekeraar om in 2019 als een van de eerste de polisvoorwaarden van zijn opstal- en inboedelverzekeringen aan te passen. Naar nu blijkt, heeft sindsdien een groot aantal verzekeraars dit voorbeeld gevolgd.

Haarscheurtjes
Voor Harry Wolkenfelt, die met zijn verzekeringskantoor Solarif al sinds 2009 actief is in de markt voor zonnepaneelverzekeringen, komen de onderzoeksresultaten niet als een verrassing. ‘In feite hebben de verzekeraars dergelijke schades aan zonnepanelen nooit willen vergoeden via de opstalverzekering. In de afgelopen jaren hebben ze enkel hun voorwaarden verduidelijkt om discussies te voorkomen. De opstalverzekering is door hen nooit in het leven geroepen om zonnepanelen te verzekeren. De verzekering is van origine bedoeld om woningeigenaren te helpen wiens huis beschadigd raakt door voornamelijk brand. Dat die huizen nu massaal uitgerust worden met zonnepanelen hadden verzekeraars niet kunnen bedenken toen zij de polisvoorwaarden van hun opstalverzekering opstelden. Schade aan een woning is immers altijd zichtbaar, maar bij schade aan een zonnepaneel hoeft dat niet het geval te zijn. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat voor verzekeringsmaatschappijen de schade door natuurrampen enkel toeneemt. Direct gevolg zijn oplopende premies en strengere polisvoorwaarden.’

Lees hieronder het volledige artikel in de september 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten