logo
wvhj2023
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
15 maart 2024

‘Accepteer nieuwe werkelijkheid en maak terugleverheffing eigenaren zonnepanelen transparant’

Ondanks vele smeekbedes door energiebedrijven, netbeheerders en brancheverenigingen wordt de salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd. Hierdoor gaan nu ook de grote energiebedrijven terugleverkosten rekenen.

Een aantal energiebedrijven brengt al zichtbaar terugleverkosten in rekening via het gebruik van schalen. Bij Vandebron en Budget Thuis mag je bijvoorbeeld 4,99 kilowattuur gratis terugleveren, bij Vrijopnaam mag je 100 kilowattuur gratis terugleveren en bij Energie VanOns en om | nieuwe energie mag je zelfs 999 kilowattuur gratis terugleveren. Daarboven betalen zonnepaneelklanten terugleverkosten die per schaal verschillen. Naast dat de opbouw van schalen wisselt, zijn er ook prijsverschillen.

Onzichtbare kosten
Andere energiebedrijven hanteren weer andere tactieken. Zij hebben geen overzichtjes met schalen. Bij hen moet je erachter komen door contracten te vergelijken met én zonder zonnepanelen. Innova Energie, Coolblue Energie en Pure Energie geven nieuwe klanten met zonnepanelen bijvoorbeeld een lagere of géén cashback. Sommige van hen brengen hogere vaste leveringskosten in rekening, ook wel vastrecht genoemd. Weer andere rekenen een hogere stroomprijs voor zonnepaneelbezitters. Allemaal voorbeelden van onzichtbare kosten.

Wildgroei
Op dit moment zien we een wildgroei aan manieren waarop terugleverkosten in rekening worden gebracht. Dat is vervelend, want als consument zoek je je een ongeluk. Op de meeste websites van energiebedrijven vind je namelijk niet zomaar het overzicht van de terugleverkosten en moet je serieus je best doen. Het vergelijken van schalen is door de verschillende bandbreedtes bovendien onmogelijk geworden. Wanneer alle energiebedrijven dezelfde schalen zouden hanteren, wordt het beter vergelijkbaar. 

Een nadeel van de schalenmethodiek is echter dat je met een goed zonjaar wellicht net in een hogere schaal komt, waardoor je verwachte financieel voordeel juist een nadeel blijkt te zijn. Dit kan de terugverdientijd – het toverwoord voor zonnepanelen – flink beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer achteraf blijkt dat je in plaats van 30 euro per maand opeens 40 euro per maand moet betalen, omdat je toevallig net 50 kilowattuur meer hebt geproduceerd dan het voorgaande jaar. En laten we het dan maar niet over de afrekening hebben wanneer je tussentijds overstapt naar een nieuwe leverancier. Want hoe wordt de teruglevering dan berekend?

Lees de volledige column van Jan Willem Zwang (Stratergy) hieronder in de maart 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten