logo
wvhj2023
© Jan De Nul
© Jan De Nul
29 maart 2024

Jan De Nul start proef op industriële schaal met vanadium-flowbatterijen

Jan De Nul, ENGIE en Equans zijn op industriële schaal een proef gestart met vanadium-redox-flowbatterijen. De bedrijven denken dat de technologie een veilige en duurzame aanvulling is op lithium-ionbatterijen.

De 3 bedrijven onderzoeken of ze voor het type batterijen het elektriciteitsmanagement in een industriële omgeving kunnen optimaliseren. De federale minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft het startschot voor de proef gegeven.

Laboratoriumtests
Onderzoekscentrum ENGIE Laborelec voerde 5 jaar geleden al de eerste succesvolle laboratoriumtests uit met een redox-flowbatterij en test nu voor het eerst op industriële schaal de sturing en het onderhoud.

Voor de installatie van de batterij gingen ENGIE, Equans en Jan De Nul een partnerschap aan. Equans installeerde een door Invinity Energy Systems geproduceerde batterij – die een opslagcapaciteit van 800 kilowattuur heeft – op de site van Jan De Nul in Hofstade nabij Aalst. Daar beschikt het bedrijf al over een zonnepaneelinstallatie van 578 kilowatt.

4 containers
Het energieopslagsysteem is opgebouwd uit 4 containers van 20 voet – per 2 gestapeld – en wordt beheerd door een energiemanagementsysteem van ENGIE dat de batterij aanstuurt om de zelfconsumptie van de zonnepaneelinstallatie te optimaliseren.

‘Jan De Nul bouwt de energietransitie en zet daarbij vol in op innovatie’, vertelt Julie De Nul, chief executive officer van Jan De Nul. ‘We installeren windparken en interconnectoren, we herontwikkelen historische vervuiling naar duurzame-energiebronnen en met dit project zetten we opnieuw een stap in de richting van duurzamere bedrijfsvoering. Samen met onze voortdurende investeringen in zonnepaneelinstallaties en de elektrificatie van ons wagenpark, zal deze vanadium-flowbatterij ons in staat stellen op deze site vraag en aanbod beter in balans te brengen.’

4-jarige testperiode
‘Wij namen de conceptuele studie, de aanbesteding en de integratie van de verschillende modules voor onze rekening en zullen instaan voor het onderhoud van het batterijsysteem tijdens de 4-jarige testperiode’, vertelt Mark Dirckx, algemeen directeur van Equans BeLux.

Vincent Verbeke, chief executive officer van ENGIE België, besluit: ‘Batterijen zullen in de toekomst onmisbaar zijn op industriële sites, in combinatie met lokale hernieuwbare-energieproductie. Op dit moment zijn er nog maar weinig voorbeelden in Europa van grootschalige projecten met redox-flowbatterijen. Dit pilotproject zet België in de kijker als voorloper op het vlak van innovatie in de energiesector. We willen een belangrijke speler worden in energieopslag met een ambitie om wereldwijd tegen 2030 een vermogen van 10 gigawatt aan opslagcapaciteit te ontwikkelen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten