logo
wvhj2023
© Tinne Van der Straeten
© Tinne Van der Straeten
26 april 2024

Eerste bouwblok Belgisch energie-eiland in Noordzee bijna klaar

Het 1e bouwblok van het Belgisch energie-eiland in de Noordzee is bijna klaar. De bouw is in handen van het TM EDISON-consortium van DEME en Jan De Nul dat het project realiseert in opdracht van netbeheerder Elia.

Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine hebben de werf bezocht van het Prinses Elisabeth Eiland in Vlissingen, waar dagelijks zo’n 300 mensen werken. Het Belgische energie-eiland is een wereldprimeur en wordt de eerste bouwsteen van een eengemaakt Europees hoogspanningsnet op zee.

Gelijk- en wisselstroom
Het Prinses Elisabeth Eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld dat zowel gelijk- (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. De hoogspanningsinfrastructuur op het eiland zal de elektriciteitskabels van de windparken van de Prinses Elisabeth-zone bundelen. Het eiland wordt tegelijk een hub voor toekomstige interconnectoren. Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben en dus efficiënter zijn. Ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen, maar zullen ook verbonden zijn met nieuwe offshorewindparken in het noordelijke deel van de Noordzee die België op termijn van grote volumes groene stroom voorzien. 

Zomer
De eerste van 23 caissons van het energie-eiland is nu zo goed als klaar en wordt in de zomer afgezonken in de Noordzee. Met de bouw van de eerste caisson wordt de omvang van het project pas echt zichtbaar. Elke betonnen bouwsteen is 57 meter lang, 30 breed en 30 meter hoog en weegt 22.000 ton.

Het duurt circa 3 maanden om 1 caisson te bouwen. Het productieproces is opgedeeld in 5 stappen die telkens 20 dagen duren. De verplaatsing tussen de diverse werklocaties gebeurt via zogenaamde schuifbanen en duurt 6 uur. In de tweede bouwfase worden de caissonmuren via glijbekisting geproduceerd. Per uur komt er 10 centimeter bij en dat zo’n 10 dagen lang.

2,3 miljoen kubieke meter zand
Wanneer de caissons klaar zijn, transporteert een semiafzinkbaar schip ze verderop in de haven, waar ze te water gelaten worden en tijdelijk opgeslagen. Deze zomer – bij goed weer – worden ze dan verplaatst naar hun uiteindelijke locatie in de Noordzee.

De caissons worden de buitenmuren van het energie-eiland. Het eiland zelf wordt opgespoten met zo’n 2,3 miljoen kubieke meter zand, dat lokaal gewonnen wordt. Eind 2026 zal het eiland klaar zijn en kan de installatie van de elektrische apparatuur starten. De contracten hiervoor worden dit jaar aanbesteed.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten